רוב הנפגעים בתאונות שונות הבאים לתבוע את נזקיהם מגורמים מבטחים שונים, מלינים על כאב. חשוב להבין כי לפי קובץ התקנות של נפגעי עבודה והן של הנכים (משרד הביטחון) כאב אינו בגדר מחלה ואינו מקנה נכות או מגבלה.
לרוע המזל התקנות לפיהן אנו נוהגים בארץ אינן מעודכנות ואינן כוללות את מחלת הכאב כפי שמוגדרת על ידי כל ארגוני הבריאות העולמיים כמגבלה.
במצב עניינים מצער זה נודעת חשיבות מכרעת למדידה של טווחי תנועה היות ומרבית סעיפי הלקויות כרוכים במידת הגבלת התנועה במפרק מסוים או בעמוד השדרה לחלקיו.
לעיתים קרובות המדידה של טווחי התנועה אינה נעשית באורח מפורט ומדויק.
למעשה תקנות המל"ל מגדירות איך לבדוק טווחי תנועה של מפרקים מבחינת מספר מעלות אך אינן מתייחסות לשאלה אם מדובר בטווח תנועה פעיל או סביל. מקובל לקבוע כי הטווח הרלבנטי הינו טווח פעיל. הרי גם גפה משותקת ניתן להניע באורח פסיבי בטווח מלא, אך מבחינת התפקוד של האדם חשוב הטווח הפעיל.
כיצד יש לבדוק טווח תנועה פעיל?
התקנות אינן מתייחסות לכך במפורט. בניגוד לישראל, בארצות הברית ישנה הנחיה ברורה כיצד למדוד טווח תנועה ובפרט של עמוד השדרה.
מדוע נושא זה חשוב?
יש להימנע מקיפוח זכויות הנבדק על ידי כך שייבדק טווח תנועה ללא התחשבות בפיצוי על ידי איברים סמוכים. לדוגמא אדם לאחר ניתוח קבוע של עמוד שדרה מותני לעיתים קרובות יוכל לכופף את הגו יחסית לרגליים. במקרה זה התנועה נעשית על ידי מפרק הירך. לכן חשוב ביותר לבדוק טווח תנועה על ידי שימוש באינקילינומטר כפול או אינקלינומטר שמסוגל לחשב טווח תנועה אמיתי של עמוד שדרה.
לדוגמא במטופל שבתמונה שכאן, אין כלל תנועה של עמוד שדרה מותני אך הוא מסוגל לבצע כפוף של הגו יחסית לרגליים על ידי תנועה במפרק הירך.
לעיתים קרובות יש צורך בבדיקת הליכה או ניתוח של תבנית הליכה כדי להבין את טיב המגבלה.
לדוגמא בנבדק זה יש טווח תנועה מלא של מפרק הקרסול בכיפוף –
והגבלת תנועה קלה ביישור –
אך יש לשים לב כי מדובר בטווח תנועה פסיבי. מאידך, הטווח הפעיל הינו מוגבל במידה קשה. במקרה זה כדי למנוע קיפוח של זכויות הנבדק חשוב לבדוק את תבנית ההליכה אך בעת הליכה ברור כי הטווח התפקודי הינו ירוד ביותר.
אנו למדים כי יש להקפיד כי בעת בדיקה לשם הערכה של תנועה בנבדקים חשוב לבדוק טווח פעיל במצב תפקודי ולא טווח פסיבי בעת שכיבה על מיטת בדיקה כפי שלרוע המזל נעשה לעיתים קרובות. בעיקר לשם מדידת טווחי תנועה של עמוד שדרה חשוב לעשות שימוש באינקילינומטרים שיכולים לבדוק סלקטיבית את התנועה של עמוד שדרה ולא לטעות על ידי פיצוי על העדר טווח תנועה בגין תנועה של מפרקים סמוכים.